Hoe werken publieke laadstations bij Go Watts?

Er zijn verschillende redenen waarom onze klanten soms kiezen om hun laadstation publiek open te stellen; 

  1. Laadpaalpleinen op parkings en bedrijven, een huisartsenpraktijk, hotel of sportclub  wilt zijn stations toegankelijk maken voor klanten
  2. Een wijkbewoner wilt zijn buren de mogelijkheid bieden om met hun publieke laadpas van het werk bij hem te laden
  3. Een kleine zelfstandige en een partner die een publieke laadpas heeft van het werk, willen hun publiek laadstation enkel toegankelijk maken voor hunzelf (semi-publiek), etc.

Overweeg je om jouw laadstation publiek open te stellen, maar weet je niet zo goed wat dat nu juist allemaal met zich meebrengt? Lees dan snel verder!

1/ First things first! Wie maakt het mogelijk dat er publiek kan geladen worden?

MSP: Mobility Service Provider, oftewel uitgever van de laadpas.
CPO: Charge Point Operator, dit is Go Watts.

Als CPO maakt Go Watts verbinding met zijn backend platform. Vanaf dat de verbinding er is, worden alle laadsessies van jouw publieke laadpaal daar geregistreerd. Niet alle CPO’s connecteren met alle MSP’s. Hier vind je een overzicht van de MSP’s die onze CPO ondersteunt.

Vaste regels over prijsopbouw zijn er momenteel nog niet. Energieleveranciers, MSP’s, CPO’s en tenslotte jijzelf bepalen de totaalprijs voor de eindgebruiker met een publiek laadpasje. Daarom verschilt de prijs altijd per laadstation. Alsook, tussen wat jij hebt ingesteld als prijs en wat de eindgebruiker ziet!

2/ Je hebt ervoor gekozen om jouw laadstation publiek open te stellen. Wat nu?

Om jouw laadstation publiek open te stellen hebben we de volgende gegevens van jou nodig:

  • Naam
  • Adres
  • Bankrekeningnummer (voor uitbetaling per kwartaal)
  • Indien je zelfstandige bent: BTW nr en facturatie adres
  • Moeten we jou toestel zichtbaar maken in apps van andere gebruikers? *
  • Welke prijs stellen we in voor jouw vergoeding?**

* Het zou bijvoorbeeld kunnen dat jouw partner een publiek laadpasje heeft van het werk en jullie enkel hem toegang wilt geven tot jullie laadstation. Om recht te hebben op de fiscale aftrek van 200%, moet jouw laadstation zichtbaar zijn voor anderen en minstens de helft van de dag toegankelijk zijn. We raden aan om deze regel goed te volgen, de overheid voert hier controle op.

** Standaard stel je zelf jouw prijs in op ons back-end platform, dit kan je ook steeds wijzigen – klik hier voor een handleiding. Dit kan natuurlijk, als je jouw laadstation ziet als een opportuniteit om wat te verdienen. Je stelt dan best jouw tarief niet te hoog in natuurlijk. (Het wijzigen van de prijs van jouw publiek laadstation is niet inbegrepen in de publieke abonnementskost van Go Watts.) 
Indien je dit niet wilt doen,
 laten we de prijszetting van jouw publieke laadpaal maandelijks meegaan met het VREG tarief. (Dit is inbegrepen in de publieke abonnementskost van Go Watts.) 

3/ Waarom kiezen voor een publiek laadstation?

Heel erg simpel; per kwartaal krijg je van Go Watts een terugbetaling van de verbruikte stroom op jouw laadstation om jouw stroomkosten aan jouw energieleverancier te vergoeden. Indien jouw laadstation niet publiek staat, moet je zelf de verbruikte energie kost terugvragen aan iedereen die jouw laadstation gebruikt heeft.

Hoe bereken je de verbruikte energie kost van laadsessies aan jouw laadstation?

  1. Ga naar het online dashboard van jouw laadstation en selecteer een bepaalde maand.
  2. Trek hier een excel sheet uit en maak een som van de verbruikte kWh. (Worden er verschillende laadpassen gebruikt op jouw laadstation? Maak dan verschillende sommen indien gewenst.)
  3. Vermenigvuldig deze som met de energieprijs van die maand. Klik hier voor VREG tarieven te consulteren. (Filter op gemiddeld verbruik, prijs weergeven als €/kWh, alle 6 waarden, gemiddelde commerciële prijs.)
Heb je hier geen tijd voor en wens je dat de terugbetaling van de verbruikte energie automatisch verloopt? Zet jouw laadstation dan publiek! 

4/ Down the rabbit hole van prijszetting van publiek laden

Betreft het instellen van jouw tarief; indien je de tarieven van de VREG aanhoudt (gemiddelde kost per kWh, per maand bepaald), draai je in theorie break even. Dit is een gemiddelde, en hangt uiteraard af van jouw persoonlijk energiecontract. Alles wat je instelt boven dit bedrag moet je normaal aangeven als winsten uit jouw laadpaal. Betreft wettelijke regulering is dit momenteel nog een grijze zone. Per kwartaal krijg je van Go Watts een terugbetaling van de verbruikte stroom op jouw laadstation om uw stroomkosten aan uw energieleverancier te vergoeden.

Waarom zijn de prijzen die de gebruiker van jouw publieke laadpaal anders dan de prijs die je hebt ingesteld? Zoals in de afbeelding hierboven kan je zien dat er bovenop de energieprijs van jouw energieleverancier en de eventuele meerprijs van jouw vergoeding nog twee kosten komen: 1) de kosten van het backend platform van Go Watts (CPO) en 2) de kosten van de uitgever van een publieke laadkaart (MSP). Bij Go Watts bedraagt de prijs voor de ondersteuning van een publiek laadpunt 10€/maand (per punt).

Waarom is deze prijs vaak duurder dan publiek laden op grote openbare plaatsen? Vele publieke laadlocaties kopen hun stroom in aan hoogspanningstarief zonder distributiekosten, wat bij particulieren thuis niet mogelijk is. 

Veel plezier met jouw nieuw laadstation!

Vraag nu vrijblijvend een offerte op maat aan