Go Watts publieke laadpalen Blitz Power

Investeer ik vandaag in een publieke laadpaal?

Met de groeiende populariteit van elektrische voertuigen (EV’s) vragen veel bedrijven zich af of het zinvol is om een publieke laadpaal op hun parkeerterrein te installeren. Het antwoord hierop is volmondig já. De toekomst is elektrisch, en met laadvoorzieningen bied je een bijkomende service aan je klanten, bezoekers en werknemers.

De Vlaamse overheid stimuleert de plaatsing van laadstations op 2 manieren: enerzijds geniet je met deze investering van een extra belastingvoordeel1, anderzijds ben je vanaf 20252 verplicht om minstens 2 laadpunten te voorzien op je parkeerterrein.

In deze blogpost geven we je onze tips mee om van je laadinfrastructuur een succesvolle investering van te maken.

De sleutel tot succes: locatie, locatie, locatie

Hoeveel tijd spenderen je klanten bij jou? Ben je eigenaar van een brasserie, restaurant, sportclub, binnenspeeltuin of sauna, dan is een laadstation een aantrekkelijke bijkomende service voor je klanten. Klanten die van ver komen voor een toeristische uitstap in de buurt of die bij jou komen overnachten, willen graag hun voertuig opladen voordat ze weer naar huis rijden. Parkeren ze anderhalf uur of langer? Dan is het interessant om gewone AC laadvoorzieningen aan te bieden.

Ook de toegankelijkheid van je bedrijfsparking speelt een belangrijke rol. Is je parking gesitueerd langs een snelweg of enkele grote invalswegen, op een bedrijventerrein, is het gemakkelijk bereikbaar? Dan is de kans groot dat veel passanten gebruik willen maken van je laadplein terwijl ze bij jou stoppen. In dit geval kan je overwegen om (ook) een DC (snel)lader te voorzien zodat ze binnen de 30 minuten weer onderweg zijn.

Voorbeelden van enkele succeslocaties

Quartier Papier, Zaventem

Overdag laden medewerkers van de kantoorgebouwen hun auto op, terwijl ‘s avonds en in de weekends eventbezoekers gebruik maken van de laadstations.

Grand Slam, Tienen

Klanten van sportcentrum Grand Slam Tienen kunnen hun auto opladen aan deze gepersonaliseerde Blitz Power laadstations terwijl ze zelf gaan sporten (en nadien bijpraten in de bar).

The Bakery by Panerex, Maasmechelen

Gelegen vlakbij Maasmechelen Village en enkele toeristische trekpleisters, komen hier bezoekers van over heel België. Klanten van de bakkerij laden hun wagen terwijl ze genieten van een drankje en een hapje.

Verhoogde klanttevredenheid: Het aanbieden van laadmogelijkheden is een extra service die jouw bedrijf onderscheidt van de concurrentie. Je zet jezelf op de kaart als toekomst- en klantgericht. Je klanten kunnen laden terwijl ze genieten van je diensten, zonder later op de dag elders tijd te verliezen. Maak het vanzelfsprekend dat ze bij jou kunnen laden door middel van duidelijke signalisatie op de parking en communicatie op je website.

Tips voor succesvolle publieke laadstations

Locatie: Kies een strategische locatie op je parking, dicht bij de ingang of andere drukbezochte plekken. Zorg voor voldoende ruimte en toegankelijkheid en geef extra aandacht aan signalisatie zoals parkeerborden of aanduidingen op de grond.

Slimme Laadpalen: Kies voor intelligente laadpalen die het laadvermogen reguleren en verbonden zijn met een energiebeheersysteem. Zo garandeer je de stroomvoorziening naar je eigen onderneming en worden alle ingekoppelde wagens zo efficiënt mogelijk geladen met de resterende beschikbare stroom. De keuze voor slimme laadstations is ook een voorwaarde om in aanmerking te komen voor het belastingvoordeel.

Onderhoud: Zorg ervoor dat je een betrouwbare partner hebt voor installatie én onderhoud. Wat gebeurt er als een laadstation een foutmelding geeft? Kan je iemand bereiken? Is er hulp vanop afstand of kan er een technieker langskomen? Informeer je hierover wanneer je offertes opvraagt.

Promotie: Communiceer duidelijk over de aanwezigheid van laadpalen op je parking. Laat je klanten & bezoekers weten dat ze bij jou kunnen laden. Dit kan via borden, je website en sociale media. Er zijn tegenwoordig verschillende mogelijkheden om je laadstations te personaliseren met je bedrijfslogo of -kleuren.

Samenwerking: Overleg met andere bedrijven in de buurt. Hebben zij ook klanten die willen laden buiten jouw kantooruren? Maak een aantrekkelijke samenwerking en laat je hen promotie maken voor jouw laadstations. Lig je in een woonwijk en wil je de bewoners laten laden buiten de kantooruren? Dat kan! Zo maximaliseer je de bezetting van je laadstations.

Charging-as-a-Service: Wil je een oplossing voor de hoge investeringskost van laadinfrastructuur? Weet dat het mogelijk is om laadstations te huren. Jij voorziet de elektrische infrastructuur en je huurt de stations van Go Watts in plaats van ze aan te kopen. Vraag hiernaar tijdens je kennismakingsgesprek!

Conclusie

Het installeren van publieke laadpalen op je bedrijfsparking kan een slimme zet zijn. Het biedt voordelen voor klanten, werknemers en je bedrijfsimago, terwijl het bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Overweeg de locatie, het type laadstation en de tarieven zorgvuldig om de beste keuze te maken. Informeer je over huurformules en ga na welke acties de installateur biedt om je laadstations operationeel te houden.

Neem contact op met een van onze experts bij Go Watts om je te begeleiden bij deze beslissing en de installatie van laadstations. Zo zorg je ervoor dat jouw bedrijf klaar is voor de elektrische toekomst.

  1. https://www.vlaanderen.be/fiscaal-voordeel-voor-de-plaatsing-van-een-publiek-toegankelijk-laadstation ↩︎
  2. https://www.vlaanderen.be/milieuvriendelijke-voertuigen/een-elektrische-wagen-laden/verplichtingen-voor-laadpunten-bij-parkings ↩︎